Test Partea Dominanta

Test Partea Dominanta

Iata un experiment foarte cool care ne va invata mai multe despre cum creierul si corpul uman lucreaza impreuna. Testeaza-ti partea dominanta completand o serie de incercari. Cu care mana tii creionul? Cu care picior lovesti mingea? Ai un ochi dominant? Folosesti o parte a corpului sa faci aruncari dar pe cealalta atunci cand dai lovituri? Raspunsul la aceste intrebari plus multe altele le vom afla cu acest experiment stiintific pentru copii.

Afla Partea Dominanta

De ce avem nevoie

 • Un pix sau un stilou
 • O coala de hartie sau un caiet pe care vom nota rezultatele
 • Ceva in forma de tub (putem folosi un tub din rola de hartie de bucatarie)
 • O cana cu apa
 • O bila mica (sau alt obiect moale ce poate fi aruncat)

Instructiuni

Noteaza „stanga” sau „dreapta” la fiecare pas, in functie de care jumatate a corpului ai folosit-o.
Cand ai terminat toti pasii, revizuieste rezultatele si trage propriile concluzii despre care este partea dominanta (ochiul dominant, mana sau piciorul dominante).

Testul de Ochi

 • Te rog sa clipesti cu un singur ochi. 😉 Pe care l-ai folosit? Stangul sau dreptul?
 • Acum te rog sa privesti prin tubul de hartie. Pe care l-ai folosit?
 • Intinde-ti bratele inainte. Uneste-ti degetele mari ale mainilor si cele aratatoare formand astfel un triunghi. Apropie-ti mainile de corp, micsorand totodata triunghiul pana cand acesta este de marimea unei monede.
  Priveste prin acest triunghi (folosind ambii ochi) spre un obiect mic din camera.
  Acum inchide pe rand ochiul stang si cel drept, observand daca pozitia obiectului se modifica.
  Daca obiectul „s-a miscat” cand ai inchis ochiul stang, noteaza „stanga”. Daca s-a miscat cand l-ai inchis pe cel drept, noteaza „dreapta”.

Testul Mainilor

 • Care mana o folostesti pentru a scrie?
 • Ridica o cana cu apa. Care mana ai folosit-o?
 • Arunca o minge. Care mana ai folosit-o?

Testul Picioarelor

 • In timp ce alergi fa o saritura inainte. Cu care picior ai sarit in fata?
 • Loveste o minge de fotbal. Cu care picior ai lovit-o? ⚽️

Ce se intampla

Asadar, care este partea ta preferata? Esti stangaci sau dreptaci? Este ochiul tau drept cel dominant sau e cel stang?

Aproximativ 90% din populatia lumii este dreptace. De ce prefera cei mai multi oameni partea dreapta nu a fost pe indelete inteles de catre oamenii de stiinta. Unii cred ca este vorba de care parte a creierului il folosim pentru vorbire. Partea dreapta a corpului este controlata de emisfera stanga a creierului si aproximativ 90% dintre oameni isi folosesc aceasta emisfera pentru vorbire.

Altii cred ca motivul ar fi dat de cultura fiecarui popor. Cuvantul „drept” este asociat cu corectitudinea si facerea de bine, de adevar, in timp ce „stanga” inseamna de obicei o varianta secundara, mai putin preferata. Dreptacii pot fi favorizati social si datorita faptului ca majoritatea copiilor sunt invatati sa foloseasca aceasta mana atunci cand fac diferite actiuni. De asemenea multe unelte au fost proiectate pentru a fi folosite doar cu mana dreapta.

Aproximativ 80% dintre oameni folosesc predominant piciorul drept si 70% au ochiul stang dominant. Aceste procente sunt mai mici decat in cazul mainilor deoarece corpul are mai multa libertate in a alege partea preferata. Cu alte cuvinte, e mult mai probabil sa fii invatat sa folosesti mana dreapta, fata de sa folosesti piciorul drept, sau, cu atat mai mult, fata de a fi invatat sa-ti folosesti ochiul drept.

Nu este un lucru rar intalnit ca oamenii sa foloseasca membre opuse (ex. mana stanga si piciorul drept). Unii oameni sunt destul de norocosi sa fie ambidextri, ceea ce inseamna ca isi pot folosi partea stanga si cea dreapta cu aceeasi precizie. 🎯

Aplica testele prezentate si altor persoane si trage propriile concluzii asupra carei parti este dominanta si de ce.

Extra

Este mai probabil sa fii stangaci daca parintii tai sunt stangaci? Care sunt eventualele dezavantaje cu care se lovesc oamenii stangaci (unelte, instrumente de scris etc.)?

Fapt interesant: In 2009, doar 7% din jucatorii de baschet din NBA erau stangaci in timp ce, in 2008, aproape 26% din jucatorii de baseball erau stangaci.

Sunt stangacii avantajati la unele sporturi? 🏓
Ce credeti?

Comentarii